Muncind la privat și având colegi foarte buni, am învățat destul de repede cât de mult contează să apreciezi ceva ce ți se oferă sau chiar simpla intenție a unei persoane de a te ajuta.

Dacă cineva m-a ajutat, pe mine personal, dacă doar a încercat, chiar dacă nu a reușit sau dacă a avut cea mai mică intenție să mă ajute, atunci eu îi sunt recunoscător acelei persoane pentru că în acest fel mi-a oferit mie din timpul său prețios. Știu că poate părea puțin, dar înseamnă mult să apreciem ceea ce fac alți oameni pentru noi.

Și acum ajung la contextul local actual. Văd că în ultimele zile au tot apărut discuții contradictorii în care li se lua apărarea unor oameni care nu fac nimic pentru comunitate, care nu au niciun fel de activitate, deși sunt plătiți din bani publici pentru a avea activitate în folosul comunității.

Acești oameni păreau mai prețuiți decât cei care oferă mult mai multe comunității, din timpul lor personal, din banii lor, din energia lor, fără să primească nimic în schimb și culmea, fără ca ei să locuiască măcar în comuna noastră.

Cu toții avem păreri diferite. De acord, fiecare are dreptul la o opinie, de acord, fiecare vede lucrurile în felul său, de acord, sunt lucruri care ne deosebesc, dar hai să privim acum la lucrurile care ne unesc și cu toții, sunt sigur, ne dorim același lucru, să facem bine comunității din Stâlpeni.

Bun, acum că știm ce ne dorim, haideți să ne uităm la oamenii cu care facem, de fapt cu care putem să facem lucrurile acestea. Să ne dăm puțin în spate și să avem o vedere mult mai limpede a situației, ca să putem ințelege cine sunt oamenii care au făcut și fac într-adevăr ceva pentru comunitate și cine se preface doar că face sau se plânge că nu poate să facă nimic, invocând diverse motive.

Primul exemplu!

Avem exemplul grupului de facebook „Stâlpeni, comuna noastră!”, grup la care nu se aștepta nimeni acum un an și ceva că va exista sau că va rezista și care acum ajunge la peste 2.000 de membri. Acest grup a condus la inițiative, la transparență și la redactarea și propunerea unor proiecte de hotărâre de consiliu local.

Al doilea exemplu!

Avem exemplul site-ului Stâlpeni.ro la care nimeni nu se aștepta să existe vreodată și cel puțin eu nu mă așteptam să pot găsi atât de ușor și de facil niște documente publice având în vedere interfața site-ului actual al primăriei Stâlpeni.

Al treilea exemplu!

Avem exemplul Gazetei de Stâlpeni unde nu se aștepta nimeni să existe vreodată în comuna Stâlpeni un site de informatii si de opinie, un site care să fie citit de aproximativ 400 de persoane în medie pe zi și cu atât mai mult, el să stea la baza agendei activității autorităților locale.

Avem toate aceste exemple și încă multe altele pe care nu le-am prezentat aici, iar ele ne arată foarte foarte clar că dacă ne dorim să facem ceva pentru comunitate, o putem face. Cine se plânge că nu poate face nimic, că nu are majoritate sau că nu îi convine de nu știu ce coleg, nu face decât să-și găsească scuze.

În final vin două întrebări din partea mea pentru dumneavoastră, dragi cititori: Pe care dintre acești oameni îi apreciem? Pe cei care se plâng și care își găsesc mereu scuze că nu pot face nimic pentru că fac alții blaturi sau nu au ei majoritate, ori pe cei care s-au străduit să facă ceva, deși spre deosebire de ceilalți, nu au avut nimic de câștigat și ne-au demonstrat prin fapte că se poate face ceva pentru această comună?

Articol apărut și în Gazeta de Stâlpeni.