Oameni buni, suntem sinceri, deschiși și transparenți față de orice persoană, așa că venim către dumneavoastră cu un bilanț a tot ceea ce a însemnat activitatea asociației „Stâlpeni, comuna noastră!”.

Acesta este primul bilanț al activității noastre, fiind primul an de când ne-am înființat juridic. În practică, nu am avut la dispoziție decât jumătate din acest an, întrucât decizia definitivă a instanței a venit de abia pe data de 10.06.2021. Cu toate acestea am făcut multe lucruri bune și frumoase.

Ne-am început activitatea în mod informal încă din luna aprilie a anului trecut, când am „debutat”, dacă îmi permiteți să folosesc acest termen, cu o acțiune de împădurire. Voluntarii asociației, alături de voluntarii Bazei Experimentale Mihăiești au reușit să planteze aproximativ 148 de copaci.

Am continuat apoi cu elaborarea unui proiect de hotărâre de consiliu local, un proiect ce privea stimularea elevilor prin acordarea unor burse de merit și am încheiat luna aprilie cu o acțiune pe zona de mediu, respectiv o ecologizare în satul Oprești, ecologizare care a durat aproximativ 5 ore, în care am reușit să adunăm în jur de 108 saci de gunoi.

În timp ce lucram la actele înființării asociației, am reușit să ne facem timp și pentru data de 1 iunie, Ziua Copilului, unde cu ajutorul donațiilor făcute de membrii asociației și a altor oameni inimoși am achiziționat, iar apoi am donat jucării educative pentru Grădinița cu Program Normal Stâlpeni.

A urmat apoi marele anunț în care Judecătoria Câmpulung Muscel ne oferea personalitatea juridică și totodată am început unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale asociației și anume „Donăm fapte bune!”. Acest proiect presupune un ajutor dublu pentru comunitate: voluntarii asociației, dar și alte persoane au donat sânge și au donat tichetele de masa oferite în urma donării. Cu acestea din urmă am achiziționat alimente pe care le-am donat unor familii cu situații mai complicate.

Proiectul „Donăm fapte bune!” a fost organizat de două ori în acest an, prima data în luna iulie, iar mai apoi în luna decembrie, întrucât pentru a putea dona sânge regulat este nevoie de o pauză de 3 luni pentru bărbați și de 4 luni pentru femei. Acest proiect este unul pe care îl organizăm regulat și pe care îl vom organiza din nou și în anul 2022.

A urmat o acțiune de restaurare a izvorului de la moara din Stâlpeni, acțiune ce a fost organizată de câțiva membri ai asociației, respectiv Gheorghe Nicolae și Ionela Birea, iar ca rezultat găsiți pe pagina de facebook a asociației cele mai bune poze, la fel cum găsiți și articolul despre acest subiect tot în Gazeta de Stâlpeni.

A urmat apoi o perioadă de organizare internă în care ne-am împărțit sarcinile și ne-am îndreptat fiecare către un anumit domeniu și am început să punem mai mult accent pe comunicare, așa că ne-am pus la punct pagina de facebook și ne-am creat și pagina de Instagram.

Am ajuns cu bilanțul în luna septembrie, lună în care am dus la bun sfârșit cel mai greu, cel mai important dar și cel mai frumos proiect al nostru, renovarea sălii de clasă de la Livezeni, sală de clasă pe care am reușit să o refacem cu ajutorul voluntarilor asociației, a doamnei profesor Valentina Enache, precum și a câtorva părinți.

În octombrie l-am descoperit pe David, un băiețel care nu este din comuna Stâlpeni, este din Făget, dar nu a contat acest aspect pentru noi. A contat mai mult faptul că el avea nevoie de ajutor, așa că l-am ajutat în mai multe rânduri cu ceea ce am putut, de la alimente, haine și până la jucării și lemne.

În luna noiembrie am avut un proiect de impact, o acțiune umanitară ce a presupus cea mai mare cantitate de bunuri donate vreodată de asociația noastră. Proiectul a fost organizat și coordonat de Gheorghe Nicolae care a mers până în județul Teleorman pentru a le dona unor copii alimente, hăinuțe, jucării, încălțăminte și multe altele.

Am ajuns spre finalul anului până în comuna Coșești la o familie cu o situație grea, căreia am reușit să-i facem în principal rost de haine, dar și de rechizite și alte bunuri pe care această familie să le poată folosi.

Am încheiat anul cu o acțiune organizată de Andreea Goran, secretarul asociației, care a mers până în localitatea Orbeasca cu mașina plină de daruri pentru o familie trecută prin foarte multe greutăți, atât financiare cât și din punct de vedere al sănătății.

Acestea au fost acțiunile pe care noi am reușit să le ducem la îndeplinire în aceaste nouă luni. Ne-am dublat numărul membrilor față de momentul în care ne-am înființat și tot mai mulți oameni vin către noi să ne ajute sau chiar să ne ceară ajutorul.

Urmează un an plin, un an în care ne dorim să dublăm numărul acțiunilor și sperăm să ducem la îndeplinire și alte câteva proiecte pe care le-am început anul trecut, proiecte pentru care am primit aviz favorabil.

Ca o concluzie, am cunoscut multe familii, am cunoscut mulți oameni și am văzut multe situații grele. Putem spune că am văzut realitatea așa cum arată ea, sperând că am reușit să mai îmbunătățim câte puțin situația câtorva oameni. Vom continua și anul acesta să facem ce am făcut și până acum, fapte bune și așteptăm alături de noi cât mai multe persoane care vor să facă bine.

Articol apărut și în Gazeta de Stâlpeni