Oricat de Shakespearian ar suna, asta e o dilema pentru multi dintre noi.

„Sunt Ionela si am crescut la tara”– cam asa ma prezint in fara oricui ma intreaba despre copilaria mea. O sa radeti, dar asta e un motiv de „invidie” frumoasa in capitala tarii noastre. Chiar daca Bucurestiul este un oras unde oameni din diferite colturi ale tarii au venit in cautarea unul trai mai bun, nu toti „au tara”, dar toti vor sa aiba una. Uitati-va numai dupa inceperea pandemiei care este procentajul de oameni care se relocheaza in provincie, ajutati probabil si de optiunile oferite de unele companii de a lucra online.

Ganditi-va putin la asta, si apoi aduceti-va aminte de cate ori ati spus ca nu va place locul in care traiti.

Prima data am fost la o actiune de plantare in 2017 si de atunci in fiecare toamna, cu Asociatia Ted Adventure, in cadrul campaniei Plantam Fapte Bune Romania (va las si o poza), cu 2 dintre colegii mei de la serviciu. A fost dupa o ploaie zdravana (cam la fel ca ieri), dar am ramas placut surprinsa de cati oameni vor sa planteze un copac si cati parinti au venit cu copiii lor. Cam la fel a fost si in urmatorii 2 ani: multi oameni, vreme urata de noiembrie, dar mancare geniala.

PFB a reusit sa adune peste 1.500.000 de puieți plantați în cei 10 de activitate în localități din 32 de județe ale țării. In colaborare cu companii ca Dedeman sau Jysk si voluntarii care participa la asemenea activitati, oamenii se ocupa cu a creste padurile Romaniei.

Scopul actiunii de plantare de ieri derulata de asociatia „Stalpeni, comuna noastra” este similar. Chiar daca suntem inca la inceput de drum, am dorit sa aratam ca activitatile civice nu au culoare politica sau granite comunale.

Spre deosebire de perioada comunismului, in 2021 nu te obliga nimeni sa faci voluntariat. Cred ca motivul principal pentru care eu fac asta in zona de mediu este sa ma recompensez intr-un fel fata de toate datile in care nu am reciclat, am folosit mai multa hartie de scris decat era necesar, am luat o punga in plus de la magazin pe care si asa am folosit-o doar pana acasa, etc. Poate nu va dati seama dar toate actiunile astea mici dauneaza naturii: hartia e produsa din lemn, iar orice gunoi menajer produs de om ajunge in marile si oceanele lumii.

Dar nu toti gandim la scara mare, majoritatea gandesc la ce se intampla in jurul lor, pe o raza de max 500m, as zice eu.

Sa stiti ca avem si poze de ieri, nu neaparat doar pentru carcotasi. Daca nu le-ati vazut inca, va recomand sa admirati talentul fotografului aici. Parte din ce nu s-a vazut in poze este:

  • Satisfactia ca am reusit sa plantez copaci si anul asta. Paltini si frasini, dupa spusele padurarului.
  • Am vazut locuri noi. Recunosc ca nu fusesem niciodata in zona Draghici – Jugur si este o zona geniala, cu mult potential turistic. Chiar daca sunt destul de multe de imbunatatit (ca si in Stalpeni, de altfel), nu stiu exact daca intelegem toti cat de frumoasa e zona asta a Campulungului.
  • Ce grup amuzant si simpatic am fost. Alaturi de niste oameni adorabili, care stiu sa glumeasca, timpul trece repede si nu simti oboseala. Cred ca nu am mai ras atat de mult de ceva vreme, recunosc.
  • Febra musculara din ziua urmatoare. Nu va spun decat ca sunt mandra de mine ca m-am ridicat din pat azi dimineata, dupa ce ieri am urcat pe dealurile alea 😊
  • Planurile pentru urmatoarea activitate a organizatiei- dar pe alea il las pe Daniel sa vi le dezvaluie, curand.

Dar sa vorbim putin si de controversele create de activitatea asta, si parerea primita din partea unor oameni:

  1. De ce nu am plantat in Stalpeni

Am mai spus si pe grupul de Facebook, este prima activitate a organizatiei. Lasand logistica organizarii unei asemenea activitati in alta zona decat Mihaesti – Draghici – Jugur, as vrea sa va ganditi serios daca conteaza atat de tare unde plantati copaci sau este mai important faptul ca o faceti. Nu respirati doar aerul produs de copacii din jurul Stalpeniului, la fel cum nu beti doar apa extrasa din Stalpeni. Traim intr-o comunitate, iar acest lucru inseamna ca impartim mediul inconjurator cu vecinii, fie ca unora la place sau nu acest lucru.

In alta ordine de idei, asta este prima dintr-un sir lung de activitati civice ale organizatiei, recunosc ca n-am inteles graba asta manifestata de unii dintre dumneavoastra care ati preferat sa stati pe margine si sa comentati negativ. Iar daca va intrebati de ce ma deranjeaza atat de tare asta, e simplu: niciunul dintre noi nu este platit sa faca voluntariat, o facem benevol, fiindca ne dorim.

Cand ai facut ultima data ceva, fara vreun interes, pentru comunitatea ta?

  1. Eu o sa ma vin cand toate lucrurile vor fi OK in Stalpeni

Acest lucru il puteti citi la unele persoane care ar dori sa se intoarca in comuna, dar carora nu le place cum arata comuna. Personal nu stiu daca asta se va intampla in generatia mea, ca lucrurile sa fie ok, la ritmul in care se rezolva problemele comunei acum. Si nu am de gand sa astept vrem mare eveniment sa ma implic in comunitatea in care traiesc, fiindca asta este departe de conceptul de voluntariat.

Este simplu, daca vrei sa faci bine, faci cand e nevoie, nu cand vrei tu.

  1. Nu inteleg de ce va duceti voi, sa faca asta aia care taie padurile

Pai o fac si ei, parte din companii se aliaza cu asociatia Plantam Fapte Bune in organizarea evenimentelor de genul celor la care particip eu (ca sper sa o mai fac). Asta e o alta forma de „nu fac eu, sa faca altul”, dar cei care cred asa ceva se considera motivati sa o faca de castigurile materiale ale celor care taie padurile. Dar am si eu o intrebare: lemnele pe care le folosim mai toti in fiecare iarna pentru incalzirea locuintelor de unde vin? Cati dintre noi au plantat 1 pom in fiecare an, chiar si fructifer, in contul lemnelor arse in iarna anterioara? Poate de anul asta o vor face mai multi.

Mai doresc sa mentionez ca parerile tuturor sunt binevenite, dar as vrea sa faceti putin diferenta intre actiunile noastre si cele ale primariei. Spre deosebire de administratia locala, noi nu suntem platiti de nimeni sa plantam copaci sau sa facem vreo alta actiune, asa ca in loc sa comentati negativ (fiindca nu vad nimic constructiv in parerile astea), va asteptam sa va implicati in viata comunitatii alaturi de noi. Altfel, in opinia mea va pierdeti vreun drept moral de a va „spune doar parerea”.

Dupa cum stim toti romanul este as in politica, fotbal si datul cu parerea, dar sper macar sa trasmitem copiilor nostri ca toate astea trebuie insotite si de actiuni ferme. Daca nu vrem sa traim in aceeasi Romanie ca cea de azi. In care putini fac ceva si majoritatea doar comenteaza.

Articol apărut și în Gazeta de Stâlpeni.

Foto: facebook