Uneori primesc mesaje în care mi se reproșează că mă implic prea mult în comunitate. Da, este adevărat, uneori realizez și eu că renunț la anumite lucruri personale, însă poți obține ceva valoros fără să oferi ce e mai bun? Și-apoi, este un lucru bun sau un lucru rău că fac așa ceva?

Haideți să le luăm pe rând și să vedem ce-mi aduce mie personal această implicare, ce am eu de câștigat și de pierdut, ce aduce celor vizați acțiunile mele și ce are comunitatea de câștigat sau de pierdut.

Ce-mi aduce mie toată această implicare?

Toată munca de voluntariat se bazează pe a ajuta, tot ceea ce fac e pentru oameni și puțin spre nimic pentru mine. Cum pot dovedi asta?

Prin faptul că indiferent de poziția pe care am ocupat-o, fie că am fost președinte al Generației PLUS Argeș, fie că am fost simplu membru al PNL Stâlpeni, ori că sunt doar un simplu cetățean, întotdeauna am pus binele comunității înainte. Dacă nu aș fi făcut asta, atunci aș fi obținut probabil vreun post la stat și o funcție într-un partid, la Stâlpeni ori pe la județ.

Ar fi fost bine pentru mine?

Cu siguranță, m-aș fi ales cu niște avantaje materiale și aș fi avut de câștigat eu personal. Dar ar fi fost bine și pentru comunitate? În niciun caz, n-aș mai fi avut activitate locală și n-aș mai fi redactat niciun proiect pentru comunitate. Practic n-aș mai fi făcut nimic pentru oameni și aș fi făcut totul pentru mine.

Ce am eu de câștigat și ce am de pierdut?

Într-o notă personală, aș spune că fac asta pentru că mă simt bine, mă simt fericit și împăcat cu mine atunci când am sentimentul că am ajutat oamenii, că am ajutat comunitatea. Iar pe lângă toate acestea pot spune că implicarea în viața comunității a devenit și o pasiune, făcând totul cu drag.

De pierdut, evident, pierd foarte mult timp pentru mine pe care mi l-aș fi putut petrece cu familia sau cu prietenii. Dar am ales conștient ca să aloc timp pentru a lucra la proiecte, pentru a trimite mesaje autorităților, ori pentru a planifica și a participa la diverse acțiuni benefice comunității.

Ce oferă comunității această implicare?

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii îl reprezintă proiectele pe care le-am făcut și depus la primăria Stâlpeni și în urma cărora au avut sau poate ar fi avut de câștigat cetățenii. Pe lângă aceste proiecte, implicarea mea a constat și în a face opoziție PSD-ului și cu siguranță cel mai cunoscut, crearea grupului de facebook „Stâlpeni, comuna noastră!”, care a adunat până acum mai bine de 2000 de cetățeni la un loc.

Aici se discută problemele comunității, se face informare și educație civică, ceea ce înseamnă că implicarea și activitatea mea a adus comunității transparență în ceea ce privește activitatea primăriei și a aleșilor locali. Iar odată cu apariția grupului de facebook și a presiunii publice, primăria a început să comunice și online, chiar dacă nu foarte corect, însă o face. Și începe să existe competitivitate, mai exact, odată cu implicarea mea și a tuturor oamenilor din opoziție am început să vedem și o implicare din partea autorităților locale în unele probleme urgente și importante pentru cetățeni.

Ce are comunitatea de pierdut?

Eu unul nu văd nimic de pierdut pentru comunitate în urma activității mele. Însă dacă cineva are altă părere o aștept cu nerăbdare.

În concluzie, mă implic pentru că îmi face plăcere, mă face fericit să ajut, mă pasionează și consider că e bine că fac treaba asta deoarece aduce lucruri bune comunității. Voi continua să procedez la fel, în ideea de a oferi multe comunității și puține pentru mine. Cine dorește să mi se alăture în acest demers?

Articol apărut și în Gazeta de Stâlpeni. Foto: Freepik